face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Munkaügyi adatok

A legutolsó statisztikai adatok szerint (2022.12.01.) az olaszországi munkanélküliségi ráta 7,8 %-on áll.

A fiatal álláskeresők (15-24 év közöttiek) száma továbbra is rendkívül magas: 23,9%-uk munkanélküli.

Hasznos linkek

» Magyar Nagykövetség - Róma

Ügyintézés a római konzulátuson: útlevéligénylés, közigazgatási ügyek (születés, házasságkötés, névváltozás) hitelesítések, érdekvédelem

» Flixbus (Nemzetközi buszjáratok)

Naponta közlekedő buszjáratok budapesti indulással Olaszországba

» Tgcom24

Olaszországi hírek, aktualitások, krónika, sport, bulvár, magazin.

Üdvözlök mindenkit, Aranyos Editnek hívnak. Az Olasz Kisokos azért jött létre, hogy amiben tudok, segítségére legyek mindazoknak, akik egy jobb élet reményében Olaszországban szeretnének munkát vállalni, letelepedni.

Internetes fórumokon többször olvastam már, hogy fiatalok, vagy éppen családosok szeretnének kijutni külföldre és munkát vállalni. Sokan közülük Olaszországban szeretnének boldogulni, akár minimális nyelvtudással, vagy gondolván épp csak elegendő nyelvérzékkel.

Aki korábban eltöltött már pár napot nyaralásképpen Olaszországban - de azok is, akik nem – mind ismerik az ország szép oldalát: a mediterrán tájakat, a miénktől annyira különböző városképeket, a tengerpart szépségét és lehetőségeit, a nyelv dallamosságát, stb. Kikapcsolódás, nyaralás, városnézés, szabadidő, tengerpart, napsütés ... mmm ... tökéletes hely. Ki ne szeretne itt élni? De sajnos ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk!

A kultúráink, szokásaink, a lakáshelyzet, az árak, a munka, közlekedés, a boltok nyitva tartása, az ügyintézés, az életvitelünk teljesen különböző. A saját szempontomból nézve, az otthoni sokkal egyszerűbb, sokkal szervezettebbnek tűnik es nem kevésszer modernebbnek is érzem a magyar életvitelt.

A weboldalon összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, mielőtt bármibe is belevágna az ember.

A honlapon megtalálhatók gyakorlati tanácsok, mint például: "Hogyan kezdjünk hozzá a munka- és albérletkereséshez?". Információt kaphattok a letelepedéshez szükséges tennivalókról. Körkép az árakról, fizetésekről. Bankszámlanyitással és közlekedéssel kapcsolatos tudnivalók... egyszóval betekintést kaphattok az olasz valóságba.

Olaszországi Ünnepnapok 2023-ban

január 1. Újév április 25. A felszabadulás napja november 1. Mindenszentek napja
január 6. Epifania május 1. A munka ünnepe december 8. Szeplőtelen fogantatás ünnepe
április 9. Húsvét június 2. A köztársaság ünnepe december 25. Karácsony
április 10. Húsvét augusztus 15. Nagyboldogasszony napja december 26. Karácsony