face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Hogyan kezdjünk hozzá a lakáskereséshez?

Aki ingatlanügynökséghez fordul, az számoljon vele, hogy kb. 1 havi albérleti díjnak megfelelő ügyintézési díjat kell fizessen az irodának, ha találnak neki megfelelő albérletet. Szerencsés esetben (feketén) ez az összeg csökkenhet 100-200 €-ra.

Másik lehetőség az Interneten keresgélni a privát hirdetők között, vagy az utcákat járva is lehet találni kiadó lakást hirdető plakátokat.

Linkek albérlet kereséséhez:

» mioaffitto
» casa.it
» kijiji
» nestoria

Residence:

» Imolában 800 €/hó
» Rimini (szezontól függ)

Rezsi

Aki többlakásos házban bérel lakást, annak számolnia kell a közös költséggel (spese condominiali). Ez nagyon változó összeg, mert van ahol a vízfogyasztást is tartalmazza, van ahol nem. Ahol van közös kert, ott persze még drágább a dolog. De ezen kívül a takarítást, szemétszállítás, stb tartalmazza – mint, ahogy itthon. Az összeg pedig minimum 12 € /hó és 100 €/hó között mozog általában.

Ide tartozik, hogy a közüzemi számlák nevünkre íratásáért fizetni kell (minimum 40 € közüzemenként), aktiválási és kauciós díjként.

Az enel energia egyben gáz- és áramszolgáltató is. Különböző csomagokat kínálnak fogyasztási szokásainkhoz igazodva.

Olaszországban is, mint otthon, lehetőség van lakást, házat, vagy csak egy szobát bérelni. Privát bérbeadótól, vagy ingatlanügynökségen keresztül. Az ország déli és északi területeinek albérletei és lakásárai között jelentős az árkülönbség.

Bérleti szerződés

Egy szabályosan bérbe adott/vett ingatlant be kell jegyeztetni az Adóhatóságnál (Agenzia delle Entrate), aminek külön regisztrációs díja van. Fele-fele alapon fizeti a bérbe adó és a bérbe vevő (kb.80-80 €). Plusz a lakástulajdonos általában kéthavi kauciót is elkér az első havi bérleti díj mellé.

A bérleti időt meglehetősen szigorúan kezelik. A hosszú távú bérleti szerződést általában 4 évre kötik. Ha ezen határidőn belül valamelyik fél felmondja a bérletet, akkor a felmondó fél „bánatpénzt” fizet a másik félnek (időarányosan).

Létezik olyan is, hogy átutazó-szerződés (contratto transitorio - max. 12 hónap), vagy pedig lehet lakást bérelni apartman-hotelekben (residence) is, ahol a bérleti díj magába foglalja a rezsi költségeket is. Minimum 1 hónapos bérleti időre, kauciónak 200 €-t vagy egy havi bérleti díjat kell letenni, amit kiköltözésnél kapunk vissza.

Munkakereséshez

Az apart-hotel (residence) nagyon jó megoldásnak tűnik akkor, ha valaki épp munkát keresni érkezik egy adott városba. Viszont sajnos ezek az apartman-hotelek leginkább a nagyvárosokban elterjedtek és eléggé drágák.

Az árat befolyásolja a földrajzi fekvés és a turisztikai szempontok is. Például Riminiben, egy ilyen apartman-hotelben, egy egyszobás (monolocale), berendezett lakást (40-45 m2, max. 2 fő), szeptembertől májusig 500 €/hó-ért (rezsivel együtt) lehet kibérelni.

Alternatívák lehetnek még az átutazó szerződés vagy a szoba bérlése.

A főbérlő

Azt még el kell mondanom, hogy Olaszországban az ingatlan bérlésének feltétele a munkaviszony igazolása. Ettől ugyanis a főbérlő biztosítva érzi magát. Mivelhogy itt a törvény szerint, ha az albérlő nem fizeti tovább a havi bérleti díjat, nem lehet kitenni őt a lakásból addig, míg le nem jár a szerződésben foglalt bérbeadási idő, vagy amíg a főbérlő feljelentését követően ki nem vizsgálják az esetet (hónapokba telik).

A munkaviszonyt – általában - nem kell igazolni a szoba bérlésénél, vagy ha az apartman-hotelben bérlünk lakást.

Szoba bérlése

Ez a legolcsóbb megoldás, de ezzel együtt a legkényelmetlenebb is, mert ugye ki szereti megosztani a lakhelyét számára idegen személyekkel (tekintet nélkül a vallásra és a nemzetiségre), közös fürdőt, frigót, konyhát használva, stb. Mindenesetre ez az alternatíva jár a legkevesebb elköteleződéssel. Általában egy havi kauciót kérnek + rezsi. Egy szoba (nem ágyhely) bérlése egy nagyvárosban, mint például Bologna, Róma kb.300-500 € között mozog. Egy kisebb városban, vagy a nagyváros perifériáján már spórolhatunk a bérleti díjon.

Lakásfelszereltség

Az albérlet keresésénél vegyük figyelembe, hogy bútorozott lakást keresünk-e. Sajnos Olaszországban az is megesik, hogy az üres lakást szó szerint kell értelmezni! Ugyanis leszámítva a fürdőszobát, semmi egyéb nincs benne gyárilag. Vagyis az albérlőnek kell beszerezni a gáztűzhelyet es a konyhaszekrényeket is! Amennyire én tudom, ez nálunk otthon alapból hozzátartozik a lakáshoz.

És mondanék egy pár dolgot a komfortról is... hát itt Olaszországban akadnak elég nagy hiányosságok. A régi (ki tudja hány száz éves) építésű lakóházakban (és sajnos tengerparti 3*-os hotelekben is tapasztaltam már) előfordul, hogy nincsen zuhanyfülke. Talán hely-megtakarítási okokból, de csak a lefolyó van a wc és a bide mellett. Úgy tűnik az olaszoknak fontosabb a bide, mint a kényelmes zuhanyozás.

A lakásfelszereltséghez vagy épp felszereletlenséghez tartozik az is, hogy nem minden esetben találunk a lakásban gáztűzhelyet sütővel együtt, vagy épp mosógépet. Ez utóbbi hiányára találták ki a „csináld magad”-mosodákat (lavanderia self service), amelyek városszerte fellelhetők. Ezek pénzbedobós mosógéppel és szárítókkal felszerelt, személyzet nélküli üzlethelységek. Általában 4€-ba kerül egy adag mosás.

Ilyen is van

Emlékszem egy padovai bárra, ahol belépve a mellékhelységbe, egy 30 cm átmérőjű lyuk fogadott a földön, mintha ellopták volna a wc-t. Pedig nem! Ez a lyuk szolgált wc-ként!!! A 21.században! És ez nem egyedüli eset, találkoztam már ilyen megoldással egy ferrarai bárban és egy autogrillben is. Megdöbbentő igénytelenségnek tartom!

Lakásárak

Érdekes módon Olaszországban a lakásárakra nem volt hatással a válság. Elképesztő árak vannak.

Legutóbb Imolában láttam egy lakáshirdetést, az olcsóbb fajtából. Egy 50m2-es lakást hirdettek 96 ezer €-ért (28 M Ft!!! egy sima panellakásért).

Egy tanyasi házat (de tényleg annyira vidéki, hogy km-es körzetben nincs másik ház sem, nemhogy bolt, vagy élő ember, esetleg buszközlekedés…) lehet venni 10 M Ft-ért is, bár ezek nagy része felújításra is szorul.