face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Nyitvatartás

Olaszországban reggel nem szeretnek korán kelni, így például élelmiszerboltot nem találunk nyitva reggel 8 óra előtt. Aztán divatos a szieszta, vagyis déltől, 1 órától bezárnak az üzletek egészen fél 4, 4 óráig, aztán este 8-9 óráig maradnak nyitva. Persze, ha turisták által sűrűn látogatott városról beszélünk, akkor nem meglepő az esti 11órai zárás sem egy-egy butikban. Az üzleteknek, bároknak, pizzériáknak általában van egy kijelölt heti pihenőnapjuk (hétköznapi), mikor egésznap zárva tartanak.

Élelmiszerboltok linkjei:

» MD Market
» Dpiú
» Conad

Dohányáru

Cigaretta csak Tabaccheria-ban vásárolható, mint ahogy otthon 2013. júliusától már csak trafikokban. Zárás után pedig cigaretta automatákból lehet hozzájutni (este 9 után bárki, 9 óra előtt pedig csak az olasz TB-kártyával, kiszűrendő a 16 év alattiakat).

Pizza

Abban mindenki egyetért, hogy Nápolyban készül az igazi pizza! La pizza napoletana az egyetlen, az Európai Unió által hivatalosan elismert olasz pizza, mint Garantált Tradicionális Specialitás. Sütése kizárólag fatüzelésű kemencében történik. A klasszikus recept szerint a tészta készítéséhez nem használnak semmilyen típusú zsiradékot, csak lisztet, vizet, élesztőt és sót.


A legszűkebb hagyomány szerint kétféle típusú feltéttel készül:
» Pizza Margherita: paradicsom, mozzarella (di bufala), bazsalikom, extraszűz olivaolaj
» Pizza Marinara: paradicsom, fokhagyma, origano, extraszűz olivaolaj

A Pizzeriákban az árak 5,50 € - 6 € -tól kezdődnek (Pizza Margherita-tól).

Calzone

Nápolyban zárt pizzaként nevezett variáció a calzone. Pizzatészta feltéttel és lezárva saját magával. Az én kedvencem a mozzarellás, bacon-os változat, 5,50 €-ért.

Fűszerpaprikát mindenképpen otthonról vigyünk, mert amit kint ilyen néven árulnak az messziről se közelíti meg a magyart. Tejföl nem kapható, nem ismerik Olaszországban!

Élelmiszerárak

Én leginkább élelmiszerdiszkontokban vásárolok. Olcsóbb és jó minőségű is. Csakhogy pár dolgot említsek:

  • bagett: kb. 0,65 €/db
  • 2 literes ásványvíz: 0,19 €
  • 10 db tojás: 1,65 €-tól
  • gyümölcslé 12%-os, 1,5 literes: 0,95 €-tól
  • szalámi, felvágott, 150gr: 1,49 €-tól
  • literes tej: 0,89 €-tól
  • sertéshús: kb.6 - 8 € /kg

Egy-két nagyobb élelmiszerbolt (supermercato) honlapján meg lehet nézni az épp aktuális szórólapot (volantino) is, ha valakit részletesebben érdekelnek az árak.

Ezen kívül ajánlom még a zöldség- és halpiacok felkeresését, ahol mindig friss, egészséges és minőségi árukat kaphatunk kedvező áron.

Kiárusítás

Olaszországban, érdekes módon létezik hivatalos időpontja a nyári és téli szezonális kiárusításnak (saldi). Városonként 1-2 nap eltéréssel indul (a tv-híradóban tájékoztatnak a pontos kezdőnapokról) . A téli, január első hetében kezdődik és kb. 1 hónapig tart. Nem ritka, hogy az emberek már a nyitás előtt hosszú sort alkotnak a bolt előtt. Aztán a nyári szezonális akció július elejétől, változóan augusztus végéig, vagy a nyári szabadságok kezdetéig tart, vagyis augusztus második hetéig.

Ez is egy érdekes dolog Olaszországban - és nem tudom még hány nyugati országban bevett szokás, hogy augusztusban 2-3 hétre bezárnak a boltok, leállnak a gyárak a nyári szabadságolások miatt. Ezt úgy lehet a legjobban elképzelni, mintha mindennap vasárnap lenne. Tehát sétálunk a városban es alig látni embereket (na persze nem a nyaralóhelyekre gondolok), egyedül csak az élelmiszerboltokat találni nyitva plusz egy két bárt és újságárust. De ugyanígy szabadságolja magát a gyógyszertár is, bár szerencsére nem mindegyik. Nem sikerül értenem ezt a rendszert (talán túlságosan is hozzászoktam ahhoz, ahogy otthon működnek a dolgok). Szóval nem tudom miért logikusabb bezárni a boltot es bevétel nélkül maradni arra az időszakra, ahelyett, hogy felváltva mennének szabadságra a dolgozók. Rejtély!

Közlekedés autópályán

Az olasz autópályákon fizetős kapuk (caselli autostradali) vannak felállítva. Lehet fizetni készpénzzel, bankkártyával vagy előre váltott bérlettel (telepass). Úgy működik, hogy az autópályára való felhajtáskor, a fizető kapuhoz közeledve be kell sorolni az adott átjáróhoz (készpénzes, bankkártyás vagy telepass-os). A készpénzes átjárónál egy automatából ki kell húzni (kilóg a fele) egy jegyet, ekkor felemelkedik a sorompó és szabad az út. A jegyre rá van nyomtatva, hogy melyik kapunál melyik autópályára léptünk fel. Utunk végén, mikor elhagyjuk az autópályát, megint csak lesz egy kapu, ahová be kell sorolni (kp, bankkártya vagy telepass) ahol a fülkében lévő személyzetnek átnyújtjuk a jegyet majd kifizetjük az útdíjat (pedaggio) és sorompó fel. Vagy ha nincs személyzet, akkor egy automata pénzbeszedő van. Betoljuk a jegyet az automatába, az kiírja a fizetendő összeget, bedobjuk a pénzt az automata erre kijelölt helyére (külön a papírpénzt és az aprót!). Ennyi!

Tv-előfizetés

Olaszországban a közszolgálati és kereskedelmi csatornák ingyen foghatóak. Ezen felül léteznek szolgáltatók, mint például a Sky, ahol mozifilmekre és sportmérkőzésekre lehet csatornákat előfizetni.

› ingyenes

A legnépszerűbb kereskedelmi tv-csatornák ingyenesen foghatók (pl: Canale 5, Italia Uno, Rete 4). Tulajdonosuk a Mediaset Spa (produkciós és műsorszóró televíziós-társaság), a Berlusconi család vezetésével. A fent említett televíziós csatornák programfelépítésükben, műsorkínálatukban a magyar TV2 és RTL Klub adásaihoz hasonlóak.

› "fizetős"

A Rai, állami tv csatornái fizetősek, bár ettől függetlenül, ha fizetünk, ha nem, ugyanúgy tudjuk fogni az adásokat, mivel országos műsorsugárzásra van kiépítve az antennarendszer (nincsenek helyi szolgáltatók, akik ki-be kapcsolhatnák az adásvételt). A törvény szerint mindenki köteles fizetni a Rai előfizetési díját (lakásonként), aki tv-készüléket birtokol. Korábban február végéig kellett befizetni a teljes évre kiszámított díjat, ám 2016-tól már a villanyszámla tartalmazza azt, 10 havi részletre elosztva (2018-tól az éves előfizetési díj 90 €/év).

Bankszámlanyitás

Aki manapság akar bankszámlát nyitni, jól nézzen körül, hogy milyen feltételeket kínálnak a bankok. Az én bankomnál is vannak különböző lehetőségek. Létezik egy egyszerűsített folyószámla bankkártyával, havi 3 eurós kezelési költséggel, amit az első 6 hónapban elengednek, ha online kötöd a szerződést, és ha minimum 500 € érkezik a számlára havonta. Ennek a bankszámlának viszont nincs olyan funkciója, hogy külföldre lehessen pénzt utalni róla.