face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Megélhetési minimum

Saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy két ember megélhetéséhez egy minimum 50m2-es lakásban (albérletben: 500-800 € + rezsi), legalább 1300 € bevétel szükséges havonta.
A mindennapi bevásárlások az étkezéshez, mosáshoz, tisztálkodáshoz legalább havi 100-120 €-t igényelnek fejenként.

Tömegközlekedés

A távolsági és városi autóbuszok, villamosok és metrók menetrendjeit régiónként az üzemeltetők honlapján lehet megtalálni.
Pl: Padova régióban a Busitalia Veneto, Rómában az Atac az üzemeltető.


A regionális vonatközlekedés ezzel ellentétben államilag fenntartott.

» Trenitalia

2012-ben létrejött egy magánkézben lévő vasúttársaság, mely csak nagysebességű gyorsvonatokat üzemeltet Olaszország területén: 18 megállóhellyel 13 várost köt össze.

» Italotreno

Bérletekről, menetjegyekről

A tömegközlekedés érdekes módon olcsóbbnak tűnik Olaszországban.
Például a 35 km-re szóló egy havi vonatbérlet ára Olaszországban 55 €. Ugyanez Magyarországon 24 900 Ft, azaz 80 €!
A vonatbérlet kombinálható a városi buszbérlettel.

A városon belüli, menetjeggyel való tömegközlekedés egyszerű és nem is drága. Például Bolognában 1,30 €-ért vehetünk menetjegyet, amivel 75 percen keresztül utazhatunk; Rómában az egyszeri menetjegy ára 1,50 € és 100 percig érvényes.

Sztrájk

» sztrájk-naptár

Az olasz közlekedésben elég gyakoriak a sztrájkok (sciopero). Ilyenkor teljesen vagy részben felfüggesztik a közlekedést, akár 24 órás időszakra is.
A sztrájkot viszont be is jelentik már hetekkel, hónapokkal korábban. A sztrájkokról naprakészen tájékozódhatunk a fenti kormányzati honlapon.

Olaszországban nincs hivatalosan minimálbér. A munkáltató annyit fizet, amennyit nem szégyell. Egy 2019.márciusában megjelent statisztika szerint az olaszországi munkavállalók 22%-nak bruttó 9 euro alatti órabért fizetnek a munkájukért.

Bérekről

A fizetések a déli és az északi országrész között eltérőek. Délen kevésbé fizetik meg a munkát, mint északon. De mégha nemis megy az ember messzire, csak Padovából Bolognába, ugyanazt a munkát végezve már 1 €-val kevesebbért dolgozik óránként, mint azelőtt (saját élmény). Ez persze egy hónap alatt több mint 100 € különbséget jelent a fizetésben.

A 2008 óta tartó gazdasági válság is megtette hatását. Olaszországnak sajnos még nem sikerült kilábalnia belőle. A fizetések stagnálnak, sőt a válság okán még csökkentek is. Másrészt a munkaadók jellemzően nem szeretnek határozatlan idejű munkaszerződést kötni az alkalmazottakkal, mert így egyszerűbb megválni tőlük, mikor lejár a szerződés. De előfordul az is, hogy valaki évekig dolgozik havonta, félévente, vagy évente megújuló szerződéssel. Ez miatt persze nem egyszerű megtervezni a jövőt.

El kell mondani viszont egy pozitívumot is. Olaszországban rendszeresen fizetnek 13 és 14 havi bért, plusz a munkaviszony megszűnésekor végkielégítést is. Ennek összege fizetéstől és a munkaviszony idejétől is függ, de már egy havi munkaviszony után is jár. Ez egy jó dolog!

Fontos! 2015-től bevezetésre került egy nettó 80 € összegű bónusz az alacsony keresetűek megsegítésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden legális olaszországi dolgozó, akinek az éves jövedelme nem haladja meg a 24 600 €-t (2018-as adat), az minden hónapban a fizetésével együtt megkapja a nettó 80 euró bónuszt. Az összeg kifizetését az állam garantálja a munkáltatón keresztül.

Figyelem!

Vannak cégek olyan társasági formával (cooperativa-nak hívják őket), akik törvény szerint, legálisan nem fizetnek járulékokat (contributi) a dolgozó után (se nyugdíj-, se munkanélküli járulékot). Személy szerint felháborítónak tartom, hogy a törvény ezt megengedi. Én 9 hónapot veszítettem el így a nyugdíjelszámolásból is.

Korábban, a tanonc (apprendistato) szerződéssel foglalkoztató cégek (bármelyik cég, életkorodtól függetlenül köthet veled ilyen típusú szerződést) mentesültek a járulékfizetés terhe alól. Aki éveket húzott le egy ilyen szerződéssel, az ezeket az éveket el is veszíti a nyugdíjelszámolásnál és a munkanélkülinél is.

Fontos! 2015. május 1-től a Jobs Act reformok részeként változás történt ebben a kérdéskörben. Az új törvény értelmében már az apprendistato szerződéssel foglalkoztatottak is jogosultakká válnak a munkanélküli segélyre.

Egy új törvény szerint, 2018.július 1-től a munkáltatók csak nyomonkövethető módon fizethetik ki a dolgozóik jövedelmét, tehát megszűnik a készpénzes kifizetés. Erre azért volt szükség, hogy a cégek ne hamisíthassák meg többé a bérpapírokat. Pl: a munkáltató kevesebb bért fizet, mint amennyit a szerződés szerint kellene.

Munkanélküli ellátás

 2015 május elsejéig Olaszországban kétféle munkanélküli ellátás létezett (mini és rendes) attól függően, hogy az igénylő hány nap munkaviszonnyal rendelkezett a munkanélkülivé válást megelőző 1 vagy 2 évben.
A munkaügyi reformok keretében (Jobs Act) jelentős változást vezettek be a munkanélküli ellátás igénylését illetően, mely értelmében egyesítették a kétféle segélyt NASPI néven. Természetesen az ellátás továbbra is csak annak jár, aki nem önszántából válik munkanélkülivé.

› Igénylés módja

A folyamat annyiból áll, hogy 8 napon belül regisztrálni kell a helyi munkaügyi központban (Centro per l'Impiego). Azután az erről kiállított igazolással és az utolsó 3 fizetési papírral + munkaszerződéssel együtt fel kell keresni egy szakszervezeti irodát (patronato; pl: cgil, inas, ugl), ahol ingyen kitöltik a kérelmet és be is nyújtják az illetékes hivatalhoz (Inps). Innentől indul a 90 nap ügyintézési idő. És nem vicc, mert tényleg eltelik 3 hónap, mire visszaigazolják a jogosultságot és elkezdik utalni a segélyt.

› Folyósítás ideje

A munkanélküli ellátás folyósításának ideje maximum 78 hét, vagyis 1,5 év. A folyósítás feltétele, hogy az utolsó 4 évben legalább 13 hét munkaviszonnyal rendelkezzünk, melyből minimum 30 nap a munkanélküli státusz kezdetét megelőző 12 hónapra esik.

› Mennyi jár

Az ellátás összege a havi átlagkereset 75%-a. Viszont, amennyiben a havi átlagkereset meghaladja az 1208,15 €-t, abban az esetben a különbség 25%-ával kerül megemelésre az alapösszeg, mely nem lehet több 1314,30 €-nál (2018-ban).

A folyósítás 91. napjától havi 3%-kal csökken az ellátás összege.