face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Megélhetési minimum

Saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy két ember megélhetéséhez egy minimum 50m2-es lakásban (albérletben: 500-800 € + rezsi), legalább 1200 € bevétel szükséges havonta.
A mindennapi bevásárlásokra az étkezéshez, mosáshoz, tisztálkodáshoz összevissza 100 € kell fejenként.

Tömegközlekedés

A távolsági autóbuszok menetrendjeit régiónként az üzemeltetők honlapján lehet megtalálni.
A vonatközlekedés viszont központi.

» Trenitalia
» Italotreno (csak szupergyorsvonat)

Bérletekről, menetjegyekről

A tömegközlekedés érdekes módon olcsóbbnak tűnik Olaszországban.
Például a 40 km-re szóló egy havi vonatbérlet ára Olaszországban 52 €. Ugyanez Magyarországon 28 500 Ft, azaz 95 €!
A vonatbérlet kombinálható a városi buszbérlettel.

A városon belüli, menetjeggyel való tömegközlekedés egyszerű és nem is drága. Például Bolognában 1,30 €-ért vehetünk menetjegyet, amivel 60 percen keresztül utazhatunk; Rómában az egyszeri menetjegy ára 1,50 € és 90 percig érvényes. A többszöri átszállás is megengedett az érvényességi időn belül.

Sztrájk

» sztrájk-naptár

Az olasz közlekedésben elég gyakoriak a sztrájkok (sciopero). Ilyenkor teljesen vagy részben felfüggesztik a közlekedést, akár 24 órás időszakra is.
A sztrájkot viszont be is jelentik már hetekkel, hónapokkal korábban. A sztrájkokról naprakészen tájékozódhatunk a fenti kormányzati honlapon.

Olaszországban nincs olyan, hogy minimálbér. A munkáltató annyit fizet, amennyit nem szégyell. Nagyon sok munkáltató persze ki is használja a munkanélküliséget és éhbérért alkalmazza a dolgozóit. Vagy ez, vagy a semmi, nincs választás.

Bérekről

A fizetések a déli és az északi országrész között eltérőek. Délen még kevésbé fizetik meg a munkát, mint északon. De mégha nemis megy az ember messzire, csak Padovából Bolognába, ugyanazt a munkát végezve már 1 €-val kevesebbért dolgozik óránként, mint azelőtt (saját élmény). Ez persze egy hónap alatt több mint 100 € különbséget jelent a fizetésben.

A 2008 óta tartó gazdasági válság is megtette hatását. Olaszországnak sajnos még nem sikerült kilábalnia belőle. A fizetések stagnálnak, sőt a válság okán még csökkentek is. Másrészt a munkaadók jellemzően nem szeretnek határozatlan idejű munkaszerződést kötni az alkalmazottakkal, mert így egyszerűbb megválni tőlük, mikor lejár a szerződés. De előfordul az is, hogy valaki évekig dolgozik havonta, félévente, vagy évente megújuló szerződéssel. Ez miatt persze nem egyszerű megtervezni a jövőt.

El kell mondani viszont egy pozitívumot is. Olaszországban rendszeresen fizetnek 13 és 14 havi bért, plusz a munkaviszony megszűnésekor végkielégítést is. Ennek összege fizetéstől és a munkaviszony idejétől is függ, de már egy havi munkaviszony után is jár. Ez egy jó dolog!

Néhány példa a fizetésekre (havi nettó):
betanított munkás: 900 € (Milánó) gépszerelő: 1150 € (Milánó)
kőműves: 900-1200 € (E-R) raktári dolgozó: 1050 € (E-R)
Fiat autógyári dolgozó: 1300 € bolti eladó: 900-1200 €
kereskedelmi ügyintéző: 1200-1500 € takarítás: 6-7 €/óra (Veneto)

Figyelem!

Vannak cégek olyan társasági formával (cooperativa-nak hívják őket), akik törvény szerint, legálisan nem fizetnek járulékokat (contributi) a dolgozó után (se nyugdíj-, se munkanélküli járulékot). Személy szerint felháborítónak tartom, hogy a törvény ezt megengedi. Én 9 hónapot veszítettem el így a nyugdíjelszámolásból is.

Korábban, a tanonc (apprendistato) szerződéssel foglalkoztató cégek (bármelyik cég, életkorodtól függetlenül köthet veled ilyen típusú szerződést) mentesültek a járulékfizetés terhe alól. Aki éveket húzott le egy ilyen szerződéssel, az ezeket az éveket el is veszíti a nyugdíjelszámolásnál és a munkanélkülinél is.

Fontos! 2015. május 1-től a Jobs Act reformok részeként változás történt ebben a kérdéskörben. Az új törvény értelmében már az apprendistato szerződéssel foglalkoztatottak is jogosultakká válnak a munkanélküli segélyre.

Munkanélküli ellátás

 2015 május elsejéig Olaszországban kétféle munkanélküli ellátás létezett (mini és rendes) attól függően, hogy az igénylő hány nap munkaviszonnyal rendelkezett a munkanélkülivé válást megelőző 1 vagy 2 évben.
A munkaügyi reformok keretében (Jobs Act) jelentős változást vezettek be a munkanélküli ellátás igénylését illetően, mely értelmében egyesítették a kétféle segélyt NASPI néven. Természetesen az ellátás továbbra is csak annak jár,aki nem önszántából válik munkanélkülivé.

› Igénylés módja

A folyamat annyiból áll, hogy 8 napon belül regisztrálni kell a helyi munkaügyi központban (Centro per l'Impiego). Azután az erről kiállított igazolással és az utolsó 3 fizetési papírral + munkaszerződéssel együtt fel kell keresni egy szakszervezeti irodát (patronato; pl: cgil, inas, ugl), ahol ingyen kitöltik a kérelmet és be is nyújtják az illetékes hivatalhoz (Inps). Innentől indul a 90 nap ügyintézési idő. És nem vicc, mert tényleg eltelik 3 hónap, mire visszaigazolják a jogosultságot és elkezdik utalni a segélyt.

› Folyósítás ideje

A munkanélküli ellátás folyósításának ideje megegyezik az utolsó 4 évben befizetett járulék idejének a felével. Tehát, ha valaki az utolsó 4 évben folyamatosan dolgozott és fizette a járulékot, akkor 2 éven keresztül kaphatja a segélyt.

2017-től maximum 78 hétig folyósítható az ellátás.

› Mennyi jár

Az ellátás összege a havi átlagkereset 75%-a. Viszont, amennyiben a havi átlagkereset meghaladja az 1195 €-t, abban az esetben a különbség 25%-ával kerül megemelésre az alapösszeg, mely nem lehet több 1300 €-nál (2015-ben).

A folyósítás 91. napjától havi 3%-kal csökken az ellátás összege.