face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Gazdasági válság

A válság hatására az utóbbi években nagyon megnőtt a munkanélküliség az országban. Minden második fiatal munkanélküli. Tehát mindenképpen fontoljuk meg az esélyeinket!

Álláshirdető portálok

» jobrapido
» infojobs

Állásközvetítő ügynökségek

(Agenzie di lavoro)
» Adecco
» Randstad
» Manpower
» GI Group
» Start People

Jó tanács

Önéletrajzot küldhetünk egyenesen a céghez is, amit kinéztünk magunknak. A cég weboldalán online, vagy e-mailben, vagy akár személyesen is leadhatjuk.

Nem árt beszerezni egy olasz SIM-kártyát sem, ha már Olaszországban vagyunk. A következő olasz mobiltelefon-szolgáltatók közül választhatunk: wind, vodafone, tre, tim.

Munkaügyi központok

Centro per l'Impiego - Itt is lehet regisztrálni álláskeresőként. Ezekben a hivatalokban közvetlenül a munkaadó cégek hirdetnek felvételt.

A munkaügyi központok városonként más-más honlapot üzemeltetnek, így ha a keresőbe beírjuk cpi + a város neve, akkor meg fogjuk kapni az adott város munkaügyi hivataljának linkjét.

Három alapvető dolog van, ami nélkül nem szabad belevágni az olaszországi munkakeresésbe:

  • alapfokú olasz nyelvismeret
  • olaszországi tartózkodási hely
  • olasz adószám

Legelőszöris mindenkit lebeszélnék arról, hogy otthonról (Magyarországról) próbáljon munkát találni Olaszországban, hacsak nem egy magyarországi telephelyű munkaadó céggel lép kapcsolatba, akik külföldön foglalkoztatják a dolgozóikat. Ez nagyon fontos! Ne keverjük össze a munkaadó-, foglalkoztató céget (sajnos belőlük kevés van) a közvetítő irodákkal, ügynökségekkel, akik pénzt kérnek a leghihetetlenebb információkért cserébe is (pl.: önéletrajz írás, álláshirdetések küldése, stb), amik egyébként ingyen megtalálhatók az Interneten.

Nyelvismeret

Az olasz munkaadó elvárja az alapfokú olasz nyelvtudást. Ez érthető, ugyanis mi nem várhatjuk el a leendő kollégáktól, főnökünktől, az esetleges ügyfelektől mondjuk az angol nyelvtudást, hogy kommunikálni tudjanak velünk. Tehát minimális olasz nyelvismeret nélkül nem is érdemes belevágni. Ha az ember nem kétkezi munkát keres, akkor pedig az angol nyelvtudást is elvárják a munkavállalótól.

Adószám

Legfontosabb dolog az adószám, ugyanis Olaszországban minden hivatalos ügyintézéshez erre szükség van (munkaszerződés megkötéséhez is).
Olasz adószámunkat (codice fiscale) egy generátor segítségével könnyen megtudhatjuk online is, de a hivatalos bejelentésre/igénylésre mindenképpen szükség van.
» generátor

Tehát az országba érkezéskor, fel kell keresni a lakóhely (tartózkodási hely) szerinti adóügyi kirendeltséget (Agenzia delle Entrate) és adószámot kell igényelni. Ezt rögtön helyben meg is adják, vagyis adnak egy A4-es lapot a kérelem benyújtásáról, egy igazolást, amin szerepel az olasz adószámunk. A plasztik kártyára 2 hetet várni kell (kiküldik lakcímre). Addig is már érvényes adószámmal rendelkezik az, aki ezt így megigényli.

Munka- és munkaerő-keresés olasz módra

Manapság az Interneten könnyen akadunk álláshirdetésekre. Online jelentkezésre, önéletrajz küldésére tehát bárhonnan van lehetőségünk. Viszont, ha Magyarországról tesszük ezt, (értsd: magyarországi tartózkodási helyet megjelölve az önéletrajzban), akkor ismerjük be nem sok lehetőségünk van egy esetleges állásinterjúra.

Olaszországban a legtöbb cég valamelyik munkaközvetítő ügynökséget bízza meg a kereséssel, ha munkaerőre van szüksége. Nagyon ritka, hogy egy munkaadó saját maga hirdessen állást.
Ezek az ügynökségek ugyanis elvégzik az előzetes szűrést a jelentkezők között (esetenként több száz önéletrajz érkezik 1-1 hirdetésre) és csak a legkvalifikáltabbakat (általában 3-5 főt) továbbítják a munkaadó cég felé elbírálásra (előzetes állásinterjút követően), hogy a foglalkoztató eldönthesse kivel kívánnak ők állásinterjút készíteni.

Tehát tanácsos regisztrálni magunkat ezeknél a állásközvetítő ügynökségeknél (Agenzie di lavoro), akkoris ha éppen nincs a számunkra megfelelő állásajánlatuk. A legjobb személyesen felkeresni ezeket az irodákat, önéletrajzunkkal a kezünkben, de lehetőség van online is regisztrálni az egyes közvetítő irodák honlapjain, ahol az aktuálisan meghirdetett állásokra is jelentkezhetünk egyúttal.

Hogy egyáltalán esélyünk legyen munkát találni Olaszországban (és most nem a több diplomát megkövetelő állásokról beszélek), ahhoz elengedhetetlen az olasz tartózkodási hely, hogy elérhetőek legyünk egy esetleges állásinterjú miatt. Itt kell megjegyeznem, hogy a munkaadó cégek általában olyan munkavállalót keresnek, akinek a tartózkodási helye megegyezik a munkahelyével, vagy legalábbis 20-30km-es körzeten belül van.