face

A facebookon kérdezhettek és további érdekességeket olvashattok Olaszországról.

Orvosi vizsgálatok

Mivel Olaszországban más a rendszer, náluk fizetni kell a vizsgálatokért. Én például egyszer 36 €-t fizettem egy vérvizsgálatért, úgyis, hogy az orvos utalt be. Egyedül az általános körzeti orvosi ellátásért nem kell fizetni.

Jó tanács

Mielőtt valaki kiköltözik, otthon érdemes kiváltania az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (ingyenes, a lakóhely szerinti TB kirendeltségen kell kérni). Ez a kártya arra jó, ha valamilyen sürgősségi ellátásra szorulnánk az Unión belül (és meg nincs az adott országban egészségügyi biztosításunk, de otthon még fizetjük magunk után a TB-t), feljogosít az ingyenes orvosi ellátásra. A kártya 36 hónapig érvényes.

Viszont amint elkezdünk dolgozni külföldön, a magyar biztosítás alapján kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyát vissza kell küldeni, mert az ellátásra jogosultságot a külföldi biztosítás szerinti tagállam által kiállított EU kártyával kell igazolnunk a továbbiakban.

Az adószámról már írtam – azt kell legelőször elintézni. Aztán, ha találtunk munkát, akkor kérnünk kell a saját magunk nyilvántartásba vételét (iscrizione anagrafe) és az állandó lakcímünkét (residenza).

Letelepedéshez

Aki 3 hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik EU tagállamban, annak nyilvántartásba kell vétetnie magát és egyben igazolni, hogy fenn is tudja magát tartani, tehát szükség lesz az első bérpapírunkra, munkaszerződésünkre is.

Ezügyben az olaszországi lakhely szerinti önkormányzati hivatalt (comune) kell felkeresni, azon belül is a népességnyilvántartó irodát (ufficio anagrafe). A nyilvántartási kérelem benyújtása után 45 napon belül kiállítják az igazolást a jogszerű tartózkodásról (korábban ehhez 90 nap kellett nekik), ha minden stimmel. Ezt úgy kell érteni, hogy a helyi rendőrség 45 napon belül kijön lakcímre és ellenőrzi, hogy tényleg ott laksz-e, plusz tesznek fel kérdéseket az adataidról, munkádról. Ja és persze mindehhez a procedúrához, kérelem-benyújtáshoz, igazoláshoz illetékbélyeget (marca da bollo) kell fizetni (kb. 15 €). Ezután pedig már olasz személyi igazolványt is lehet igényelni, ami 10 évig érvényes.

Orvosválasztás

Orvosválasztás ügyben pedig a helyi egészségközpontot (Il Centro Unico di Prenotazione - CUP) kell felkeresni. Vinni kell az igazolást, hogy nyilvántartásba vagyunk véve (certificato anagrafe), ide is kell az első fizetési papír es a munkaszerződés. Aztán lehet is választani egy dokit a listáról.

Ezek után, ott helyben kiállítanak egy zöld kiskönyvet (na jó, a könyv elnevezés túlzás, és Padovában barna színű volt), amiben szerepel a választott doki neve, a személyi adataink es hogy meddig érvényes ez a kiskönyv (általában a munkaszerződés megszűnésének dátuma, vagy egy év, de egyébként is évente meg kell újítani).

Pár hét múlva egy plasztik kártyát (tessera sanitaria) küldenek ki lakcímre, amit a gyógyszertárakban kell majd felmutatni, gyógyszerkiváltáskor. Amikor a dokit keresi fel az ember, oda a zöld kiskönyvet kell vinni.

TB ki- és bejelentés Magyarországon